Reise

I Martin Luthers fotspor - bussferie

I 2017 er det 500 år siden Martin Luther slo opp sine 95 teser på slottskirkens dør i Wittenberg. Ikke historisk bevist - men likevel en hendelse som endret verden. Bli med til Tyskland for å trå i fotsporene til en av landets aller største sønner!

Dagsprogram
Dag 1: Bergen/Stavanger - Hirtshals
Dag 2: Hirtshals – Hannover
Dag 3: Hannover - Dessau

Dag 4: Utflukt til Wittenberg
Dag 5: Utflukt til Quedlinburg, Eisleben til Erfurt
Dag 6: Utflukt til Eisenach og Wartburg slott
Dag 7: Erfurt - Hannover
Dag 8: Hannover - Hirtshals
Dag 9: Stavanger/Bergen

 

Dag 1: Bergen/Stavanger - Hirtshals
Fremmøte på Bergen busstasjon eller Hurtigruteterminalen. Vi reiser med Fjord Line sin flotte båt kl. 13:30. Middag om bord for gjestene som går på i Bergen. Båten ankommer senere Stavanger og tar med gjester derfra. Avgang fra Stavanger er kl. 20.00.

Dag 2: Hirtshals – Hannover
Vi spiser frokost om bord før ankomst til Hirtshals kl. 08:00. Bussen kjører gjennom Jylland til Tyskland med stopp underveis, forbi Hamburg til Hannover der det blir middag og overnatting på Median Hotel.

Dag 3: Hannover -  Dessau
Etter frokost drar vi sørøstover mot “Martin Luther land”. Da vi skal kjøre gjennom Harz område, gjør vi noen interessante stopp underveis, bl. annet i den vakre Keiserbyen Goslar. Den ble grunnlagt i år 922 av keiser Henrich I, opphavet til det Ottonske keiserdynastiet. Goslar ble snart kjent som “skattkisten i nord”, og ble allerede på 1000-tallet residens for de tidlige tysk-romerske keiserne. Det er en gammel tysk middelalderby med bindingsverkshus, tusen år gamle kirker og et keiserpalass fra 1000-tallet. I dets historisk sentrum finnes det mer enn 1.800 bindingsverkshus, oppført i perioden 14-1800-tallet. Senere setter vi kursen mot byen Dessau som blir vår base i to netter. Overnatting på Radisson Blu Fürst Leopold Hotel Dessau to netter, middag begge kvelder. 

Dag 4: Utflukt til Wittenberg
Vi begynner turen i Martin Luther sine fotspor med å besøke Lutherstadt Wittenberg. Her startet Reformasjonen ved at Martin Luther slo opp sine 95 teser på døren til slottskirken i 1517. Her jobbet Luther, Melanchthon og Cranach og Luther er gravlagt i Wittenberg. Han var katolsk munk og protesterte mot Paven, innkreving av skatter og mye mer. Wittenberg var residens for hertugene og i dag er husene til Luther og Melanchton, samt bykirken og slottskirken på UNESCO’s verdensarvliste. Luther startet en dramatisk bevegelse som satte dype spor i historien og religionen i verden, helt opp til våre dager. Vi skal besøke Slottskirken, St. Mary kirken, Panometer «Luther 1517» og Luther sitt hus i Wittenberg. Vi tilbringer dagen her og det blir tid til på egen hånd å spasere rundt og se på alle severdighetene med tilknytning til Reformasjonen. Vi drar tilbake til Dessau og vårt hotell og samles til middag om kvelden for å samle alle inntrykkene.

Dag 5: Utflukt til Esleben og Erfurt
Etter frokost drar vi til Quedlinburg, en by rett nord for Harz fjellene og vest i delstaten Saxony-Anhalt. I 1994 kom slottet, kirken og gamlebyen på UNESC’s verdensarvliste. Byen er gammel og har eksistert fra 800-tallet og først nevnt som by i 922. Dette er en sjarmerende by med sine gamle restaurerte hus og bygninger og slott. De var med på Hansadagene i Begen i 2016. Vi får en guidet spasertur i gamlebyen og får historien fortalt. På ettermiddagen kjører vi til byen Eisleben. Lutherstadt Eisleben var Martin Luther sin hjemby og spilte en viktig rolle i hans liv. Han ble født her i 1483 og her tilbragte han sine første leveår. Han besøkte hjembyen sin mange ganger gjennom livet og han døde også her under et besøk i 1546. Vi skal på en guidet tur i byen og på programmet står steder med tilknytning til Luther, som hans fødested og hus, samt noen av kirkene han holdt preken i. Flere steder er på UNESCO’s verdensarvliste. Det blir tid til å vandre rundt på egen hånd for å se nærmere på noen av stedene. Vi drar videre til Erfurt som regnes som Luthers spirituelle hjem. Han studerte filosofi ved universitetet her og tok eksamen i 1505. Samme år gikk han i kloster, og i 1507 ble han presteviet. Vi tar inn på Radisson Blu Hotel Erfurt for to netter, middag begge kvelder.

Dag 6: Utflukt til Eisenach og Wartburg Slott
I dag skal vi på dagsutflukt til Eisenach som er en by i delstaten Thüringen, kjent som byen der Martin Luther gikk på skole i tre år. Han vokste opp i Mansfeld, nær Eisenach. I byen besøker vi Luther sitt hus som er et av de eldste bevarte bindingsverkshus i Thüringen. Han flyttet fra Eisenach til Erfurt i 1501 for å studere på universitetet der, men han glemte aldri sine skoledager i Eisenach og holdt kontakt med sine venner i alle år. Utenfor Eisenach ligger Schloss Wartburg. Hit, i 1521, ble Luther bortført og gjemt av venner som var redd for hans liv da han ble lyst i bann. Fra sin celle oversatte han Ny testamentet til tysk på rekordtid. I 1522 drog han tilbake til Wittenberg og i tiden etter oversatte han hele bibelen til tysk. Vi gjør et interessant besøk til Wartburg og vi får se cellen til Luther der han arbeidet med oversettelsen. 
Eisenach er og fødestedet til en annen kjent tysker, nemlig Johann Sebastian Bach, komponist og musiker fra den barokke perioden. Han ble født i 1685 og vi besøker Bach huset og museet som viser mye fra hans liv. I 1723 ble Bach utnevnt til kantor i Thomaskirken for Thomasskolen i Leipzig og han virket her til sin død i 1750. Vi drar tilbake til Erfurt og vårt hotell. Vi møtes så til middag der vi kan samle alle inntrykkene fra dagen.

Dag 7: Erfurt - Hannover
Vi spiser frokost og gjør oss klare for hjemreisen, men først skal vi ut på vandring i Erfurt for å se nærmere på denne flotte byen. Kanskje får vi besøke Augustiner klosteret hvor Luther var munk etter sin opplevelse med uværet. Midt på dagen kjører vi nordover og stopper i Hannover for natten på Median Hotel, med middag om kvelden.

Dag 8: Hannover - Hirtshals
Etter frokost fortsetter vi nordover og passerer Hamburg og stopper på grensen til Danmark med muligheter for handling. Videre gjennom Jylland og forbi Ålborg til Hirtshals der det blir avreise med Fjord Lines båt kl. 20.00.  Vi samler oss til middag og hygger oss utover kvelden. Det er både show og dans, og den store butikken er åpen.  

Dag 9: Stavanger/Bergen
Det blir frokost ombord. Vi ankommer Stavanger kl. 06:30 og Bergen kl. 12:30. 

 

 

REISEFAKTA
 

Varighet 
9 dager/ 8 netter

Dato
Lør 26. august til søndag 3. september

Pris
Sommertur fra Bergen kr. 13 600,-
Sommertur fra Stavanger kr. 13 220,-
 

Inkludert i grunnprisen
Reisen med moderne turbuss
Båtreisen Stavanger - Hirtshals t/r i 2 sengs innvendig dobbeltlugar
6 netter på hotell i delt dobbeltrom
8 frokost, 8 middag (7 for påstigende i Stavanger).
Drikke til middag på Fjord Lines båter
Utflukter som beskrevet i programmet
Reiseleder fra Tide

Evt. tillegg i prisen per pers.
Avbestillingbeskyttelse kr. 500,-
Enkel lugar t/r kr. 750,-
Enkeltrom hotell kr. 1 200,-
Utvendig lugar t/r (i delt dobbelt) kr. 200,-

Evt. fakturagebyr kr. 50,- per bestilling.

Avreisested/tid
Bergen Busstasjon, perrong. P, kl. 12:00 (fremmøte kl. 11:45)
Hurtigruteterminalen Bergen kl. 13:30 (fremmøte kl. 12:15)
Stavanger, Risavika kl. 20:00 (fremmøte 19:00, ved billettluken)

Valuta
EURO

Krever turen pass
Ja

 


Vi tar forbehold om nok påmeldte for å gjennomføre turen, samt endringer og skrive/trykkfeil. Vi tar forbehold om prisjustering grunnet endrede valutakurser, økning av skatter/avgifter eller andre offisielle prisøkninger som følge av uforutsette faktorer utenfor vår kontroll. 

Tide er medlem i Reisegarantifondet og har stilt de nødvendige garantier. Her kan du lese mer om hva det betyr for deg som kunde at Tide er medlem av reisegarantifondet.

Logo Reisegarantifondet