Reise

Olsok på Færøyene

Færøyane (betyr «saueøyene») er en øygruppe som ligger nord for Skottland. Norske vikinger gjorde landnåm - tok land - på Færøyane. Derfor er norsk og færøysk historie og kultur knyttet tett sammen. I dag er Færøyene en del av kongedømmet Danmark.
 
National Geographic Traveler har i en undersøkelse kåret Færøyene som verdens beste øko-destinasjon. Færøy ble karakterisert som "Autentisk, bevart og ekte”. Gresset er saftig og grønt, og luften er bitende frisk.  Lokalsamfunnet er ensartet, det er færøysk og befolkningen på mindre enn 50 000 har sitt eget språk.
Olsok er Færøyene sin nasjonaldag og de feirer som vi feirer vår 17. mai. Her vises den store nasjonalfølelsen og nasjonaldrakt brukes denne dagen. Ta gjerne med din egen bunad, om du har, og opplev Færøyane på sitt beste.

Dagsprogram

Dag 1: Bergen – Færøyane
Det er fremmøte på Bergen lufthavn Flesland kl. 14:00. Her møter reiselederen fra Tide og vi sjekker inn sammen. Avreise med Atlantic Airlines kl. 15:35. Ankomst flyplassen, Vagar, på Færøyane kl. 15:55. (1 time tidsforskjell).  Vi kjører til Torshavn og sjekker inn på vårt hotell, Hotel Føroyar. Dette blir vår “base” under oppholdet på Færøyane, inkludert frokost og middag.

Dag 2:   Olsok-feiring
Vi skal feire Olsok i Torshavn. Vi kommer tilbake til detaljprogrammet når det er klart. I skrivende stund har vi enda ikke mottatt programmet. I slutten av juli kommer færinger hjem fra nær og fjern for å feire den uoffisielle nasjonaldagen og nasjonalfesten Ólavsøka. Opprinnelig var Ólavsøka en minnehøytid for Hellige Olav. Det var han som sørget for at kristendommen kom til Færøyane. Han døde i slaget på Stiklestad 29. juli 1030. I dag er Ólavsøka en folkefest med mange kulturinnslag. Det er sportsarrangement, utstillinger, musikk og mye mer -   hele byen blir en fest i farger.

Det er prosesjon til domkirken fra Tinghuset. Og etter gudstjenesten går prosesjonen tilbake til Tinghuset der det blir utendørs konsert. Det er offisiell åpning av Tinget og det blir taler. Tusenvis møter opp og det hele avsluttes med allsang på torget ved midnatt. Mange stiller i sine nasjonaldrakter denne dagen og har du bunad må du gjerne ta den med og bruke den på Olsok. En feiring som vi tror gir minner for livet om våre naboer vest i havet.

Dag 3:  Tórshavn byvandring og utflukt
Etter frokost skal vi ut på tur i Torshavn. Vi får oppleve de gamle historiske bydelene Tinganes (der parlamentet holdt til) og Reyn, samt at vi ser domkirken og Nordens Hus. Nordens Hus er samlingssted for mange lokale og internasjonale arrangement. Og vi ser de små svarte husene med gresstak. Det blir lunsj på Nordens Hus.  Deretter kjører vi over fjellet til Færøyenes kulturelle senter, Kyrkjebø. Her ble Kong Sverre født. Vi skal blant annet se Kongsbondegården som i dag blir drevet av 17. generasjons kongsbonde – utdannet ved Stend Jordbruksskole. Vi får høre byens historie i den over 900 år gamle røykestuen. Her blir det og servert kaffe og kaker. Vi ser St. Magnus katedralen og Ólavs kirken fra år 1111, som stadig fungerer som sognekirke. I Kirkjubøur er vi virkelig på historisk grunn. Vi drar tilbake til Torshavn. Middag om kvelden. NB! Vi tilpasser programmet etter programmet for Oslokfeiringen og kommer tilbake med detaljene når vi får de.

Dag 4:    Utflukt til Vestmanna.
Denne dagen skal vi på utflukt med båt til de fantastiske fugleklippene i Vestmanna. Vi kjører langs kysten til bygden Vestmanna. På turen passerer vi bygden Kvivik der vi kan se spor fra vikingtiden. Vi starter båtturen til fuglefjellet, seiler tett inntil de tårnhøye klippene, inn i grotter og får en fantastisk opplevelse. Her må en huske å ta med kamera. Vi tar forbehold om været, men kan bytte om på dagene for utfluktene. Båtturen er på cirka to timer og vel tilbake i båthavnen blir det servert lunsj. Vi drar tilbake til Torshavn og har resten av ettermiddagen fri til egen disposisjon.

Dag 5: Utflukt til Gjogv
I dag skal vi på en ny utflukt, vi skal til Eysturoy der Færøyane sitt høyeste fjell, Slættaratindur, reiser seg 882 meter over havet. Denne dagen krysser vi broen over Atlanten og ute i havet får vi se steinformasjonene Kæmpen og Kellingen, samt naturhavnen i Gjógv.  Sistnevnte har Atlanterhavet som nærmaste nabo i vest og Svalbard som nærmaste nabo i nord. Vi kjører langs kysten gjennom fargerike, kjente bygder som Funning, der vikingene først kom i land. Vi spiser lunsj i Gjógv, på det hyggelige Hotel Gjáargardur. Retur til Torshavn og vi samles om kvelden til middag.

Dag 6: Færøyane – Bergen 
Etter en tidlig frokost drar vi til flyplassen. Her er det flyavgang kl. 09:00 og vi flyr direkte til Bergen der vi lander kl. 11:15.

 

Reisefakta Olsoktur til Færøyene

Varighet
6 dager/ 5 netter

Datoer
Fredag 28 juli til onsdag 2 august 2017

Avreisested/ tid
Flesland, Bergen kl. 15:35 (oppmøte 14:00)

Priser
kr. 13 840,-

Inkl. i grunnprisen
Flyreisen Bergen - Færøyene t/r
5 netter i delt dobbeltrom på hotell
5 frokost, 5 middag, 2 lunsj
Utflukter som beskrevet i programmet
Reiseleder

Tillegg i prisen per pers.
Avbestilling-beskyttelse kr. 500,-
Enkeltrom kr. 3 300,-

Evt. fakturagebyr kr. 50,- per bestilling.

Krever turen pass
Ja


Vi tar forbehold om nok påmeldte for å gjennomføre turen, samt endringer og skrive/trykkfeil. Vi tar forbehold om prisjustering grunnet endrede valutakurser, økning av skatter/avgifter eller andre offisielle prisøkninger som følge av uforutsette faktorer utenfor vår kontroll. 

Tide er medlem i Reisegarantifondet og har stilt de nødvendige garantier. Her kan du lese mer om hva det betyr for deg som kunde at Tide er medlem av reisegarantifondet.

Logo Reisegarantifondet